Mediatrainer

Debattraining

Frank Van Oss heeft veel ervaring opgedaan met het trainen van politici voor grote debatten. Een debat is iets heel anders dan een interview.

Frank Van Oss heeft veel ervaring opgedaan met het trainen van politici voor grote debatten. Een debat is iets heel anders dan een interview. De inhoud dient natuurlijk steeds voorbereid worden maar de vorm is hier toch nog belangrijker. De retoriek speelt een heel grote rol en kan ertoe leiden dat een goed gedocumenteerd expert roemloos ten onder gaat in een debat tegen een ervaren vos die het publiek weet te bespelen.

Denk aan Angela Merkel, die het indertijd in het laatste verkiezingsdebat tegen uittredend premier Gerhard Schröder heel slim speelde.

De kandidaat-premier van de SPD hakte heel het debat op haar in maar zij negeerde de aanvallen volledig. En bracht daarna haar eigen boodschap. Schröder verloor de verkiezing na dit debat. Wil dat nu zeggen dat je niets hoeft voor te bereiden? Toch wel, eerst de inhoud goed onder de knie hebben maar daarna oefenen op de vorm. Hoe ga je het brengen?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x